کربنات کلسیم با فرمول شیمیایی CaCO3 مادهای سفیدرنگ، نرم بدون بو و مزه که به فراوانی در سطح پوسته زمین به صورت آهک و گچ یافت میشود و تقریبا 10% رسوبات کف اقیانوسها و دریاها را تشکیل میدهد. با این وجود در دریاهای گرمسیری و استوایی و نیمه گرمسیری جایی که موجودات زنده رسوب کربنات را تولید میکنند بسیار فراوان است.
تقریبا تمام کربنات کلسیمی که بستر دریا را پوشانده است از موجودات دریایی است. کرینات کلسیم ترکیبی مهم در سیستمهای بایولوژیکی از جمله پوسته ی موجودات دریایی، پوسته تخممرغ و مرواریدهاست. بعضی از این سیستمها منبع غذایی کلسیم هستند اما همچنین منبع صنعتی هستند.
کربناتها به صورت گستردهای از باقیمانده های اسکلت و سایر باقیمانده های بایولوژیکی ساخته میشوند. سنگهای کربناتی به صورتهای مختلفی وجود دارند. منابع معدنی کربنات کلسیم به سه صورت کلسیت، آراگونیت و واتریت یافت میشود. اگر به آبی که حاوی نسبت بالایی از Mg/Ca است و دارای مقدار بالایی از منیزیم خالص است کربنات کلسیم (به شکل کلسیت یا آراگونیت) اضافه کنیم میتوانیم دولومیت (CaMg(CO3)2) را تولید کنیم.
از آنجایی که کربنات کلسیم خاصیت اسیدزدایی دارد، اگر استخراج بیش از اندازهای از این ماده در دریاها و اقیانوسها صورت بگیرد باعث بالا رفتن اسیدیته آب میشود. از خصلت اسیدزدایی کربنات کلسیم در مصارف دارویی استفاده میشود. افزایش میزان سوختهای فسیلی و به دنبال آن افزایش انتشار گاز CO2 روی سطح اقیانوسها باعث افزایش اسیدیته آب به مرور زمان میشود. این افزایش میزان اسیدیته بر روی رشد پوسته کلسیم کربناتی اثر منفی میگذارد. عوامل اصلی که بر روی حفظ CaCO3 تاثیر میگذارد را میتوان به این سه مورد خلاصه کرد درصد کربنات کلسیم در رسوبات عمق دریا، ورودی مواد فرسایشی که منجر به دفن بهتر و حفظ کربناتها میشود، بهره وری بهتر از آبهای سطحی در مناطق مرتفع که منجر به ته نشینی بهتر و غلظت بالاتری از کربنات در رسوبات میشود. میزان بی کربنات موجود در محلول نیز بر روی میزان کربنات معدنی موثر است. بی کربنات ها به صورت برگشت پذیر با هیدراته شدن CO2 تشکیل میشوند که این مرحله مرحله ی تعیین کننده ی سرعت در حضور Ca در فرایند تشکیل CaCO3 است.
تمام نظریات این قضیه را تایید میکنند که CaCO3 آمورفی در ابتدا به عنوان یک آغاز کننده شکل میگیرد و سپس به شکل کریستالی کلسیت یا آراگونیت تبدیل میشود.
کلسیم کربنات را به شیوه های گوناگونی میتوان تهیه کرد:
در اینجا محلولهایی از کلسیم کلرید و منیزیم کلرید به آبی که شامل منیزیم و کلسیم با نسبت مولی 2 باشد در صورتی که pH در هفت ثابت شده باشد اضافه میشود. سپس محلولی از سدیم کربنات سریع به محلول فوق در حالی که روی استیرر قرار دارد اضافه میشود. بعد از گذشت زمان 24 ساعت رسوب جمعآوری و خشک شده و مخلوطی که شامل دو فاز کلسیت و آراگونیت به علاوه مقدار کمی از واتریت است بدست میآید.
معمولترین روش کریستالیزاسیون CaCO3 با تهیهی محلولی از (NH4)2CO3 و Ca(CH3COO)2 صورت میگیرد.
سایر روشها شامل استفاده از کلسیم کلراید، ژلاتین و اوره – تجزیه کربن دیاکسید – استفاده از دولومیت و ساکارز و یا استفاده از ولاستونیت میشوند.
عواملی که بر روی آمادهسازی کلسیم کربنات تاثیرگذار هستند:
در دمای 25 و ◦C80 شکل غالب کلسیم کربنات واتریت هست، در حالیکه فرم کلسیت در دمای C◦50 بدست میآید. کمتر از 5% از آراگونیت در دمای C◦70 مشاهده میشود.
در pH 5/0، کریستالهای کلسیت و آراگونیت بدست میآیند. وقتی که مقدار pH بالاتر از 5/5 باشد، رسوبها کریستالهای کلسیت هستند با مورفولوژی و اندازه ذره متفاوت.
نسبت غلظتی کربنات و کلسیم روی سایز ذرات کربنات کلسیم و شکل آن تاثیر گذار است.
پلیمورفهای کربنات کلسیم رسوب کرده به نسبت Mg/Ca وابستهاند.
این مواد اصلاح کننده بر روی سایز ذرات کریستاله شدهی کربنات کلسیم تاثیر گذارند.
عوامل دیگری از جمله یونهای فلزی، سورفاکتانتها، ویسکوزیته، امواج التراسونیک و … نیز روی آمادهسازی کربنات کلسیم تاثیرگذارند.
بازدارندههایی نیز وجود دارند که مانع از تشکیل رسوب کربنات کلسیم میشوند. در حین آمادهسازی کربنات کلسیم باید حضور این عوامل را هم در نظر داشت.
از جمله ویژگیهای فیزیکی کربنات کلسیم ثابت یونیزاسیون، حلالیت در آب که عملا در آب نامحلول است که در حضور نمک آمونیوم یا CO2 حلالیت افزایش مییابد. در کل حلالیت شکلهای هیدراته کربنات کلسیم از فرمهای غیرهیدراته آن مثل کلسیت، آراگونیت و واتریت بیشتر است. pH انحلال کربنات کلسیم در آب با HCl و NaOH ثابت میشود.
کربنات کلسیم معمولا در شش شکل متفاوت وجود دارد: سه پلیمورف کریستاله، 1- کلسیت 2- آراگونیت و 3- واتریت با با پایداری کم، دو شکل هیدراته، 4- مونوهیدروکلسیت و 5- ایکایت و 6- کربنات کلسیم آمورف. کلسیت به صورت معمول به شکل لوزی مانند است. آراگونیت معمولا به شکل منشوری مانند یا سوزنی شکل است و واتریت به شکل پلی کریستالهای کروی است. نقطه ذوب CaCO3 برای آراگونیت C◦825 و ◦C1339.
با استفاده از آزمون XRD میتوان تعیین کرد پودر کربنات کلسیم ما شامل کدام یک از فرمهای کریستاله این ترکیب است. کلسیت در زاویهی 4/29= 2ɵ دارای پیکی با شدت نسبی 100% است. آراگونیت در زاویهی 3/26= 2ɵ دارای پیکی با این شدت است و واتریت در زاویهی 0/27= 2ɵ. فرم مونوهیدراته کلسیت و ایکایت به ترتیب در زاویههای 0/32= 2ɵ و 5/17= 2ɵ دارای بیشترین شدت هستند.
روشهای دیگری برای شناسایی نوع شکل کربنات کلسیم و غلظت آن وجود دارد، از جمله روشهای اسپکتروسکوپی شامل UV/VIS برای تعیین غلظت کربنات کلسیم به کار رفته، FTIR برای تعیین نوع گونه ی کربنات کلسیم، رامان برای تعیین گونه های مختلف شکل کریستاله کربنات کلسیم و H MAS NMR برای آنالیز مولکول آب ترکیب شده. به این تکنیک ها میتوان روشهای فلورومتری، روشهای الکتروشیمیایی، کروماتوگرافی و جذب اتمی را نیز اضافه کرد.
کلسیت فرم پایدار بدون آب کربنات کلسیم است که با افزایش فشار به سمت تراکم فازها میرود. آراگونیت فرم نیمهپایدار کلسیم کربنات است که برای میلیونها سال در شرایط خشک در دمای زیر C◦400 باقی میماند. واتریت فرم بدون آب و کم ثبات کلسیم کربنات در شرایط محیطی است، که پس از قرار گرفتن در معرض آب به کلسیت یا آراگونیت تبدیل میشود.
CaCO3 انحلال خیلی کمی در آب دارد اما در حالت اشباع شده با CO2 به دلیل تشکیل کلسیم بیکربنات (Ca(HCO3)2) قابل انحلالتر حلالیت افزایش مییابد. با وجود این مثل همهی کربناتهای فلزی، CaCO3 با محلولهای اسیدی واکنش میدهد تا گاز CO2 را تولید کند.
کاربردها
در اتحادیه ی اروپا CaCO3 به عنوان رنگ خوراکی مجاز شمرده میشود همینطور استفاده ی آن در مواد غذایی نیز مجاز است. همچنین از CaCO3 در مواد آرایشی و بهداشتی و در محصولات دارویی هم به کار میرود. در محصولات دارویی میتواند به عنوان یک ماده ی آنتیاسید یا رنگ دارویی بکار رود. CaCO3 چه طبیعی و چه رسوبی، به صورت گستردهای به عنوان یک پرکننده بزرگ در کاغذ، رنگسازی، چسبها و پلیمرها استفاده میشود. همینطور کربنات کلسیم در مصارف دارویی به عنوان یک منبع دارویی در آنتی اسیدها، بهعنوان مکمل کلسیم و به عنوان پوششدهنده و اتصالدهنده در فرمهای جامد و به عنوان پایه در دندانپزشکی استفاده میشود.
سمیت
مطالعات متفاوتی روی سمیت CaCO3 روی حیوانات مختلف انجام شده است، که بهطورکلی هیچ سمیتی ناشی از CaCO3 نشان ندادهاند.آآ
[/av_textblock]